Sursa foto: mmamania.com

Conor McGregor, preocupat de drepturile luptătorilor de MMA

Campionul de MMA Conor McGregor ar putea vorbi în Congresul Statelor Unite pentru a susţine o campanile de extindere a drepturilor de care se bucură boxerii şi asupra luptătorilor de MMA, potrivit lui Markwayne Mullin – membru al Congresului Statelor Unite.

Mullin, fost luptător, încearcă să iniţieze un proiect de lege care să extindă Actul Ali – care protejează drepturile boxerilor şi asupra luptătorilor de MMA. El este de părere că McGregor, care tocmai a pierdut un meci de milioane de dolari în faţa lui Floyd Mayweather luna trecută, l-ar putea ajuta în proiectul său.

“Ni s-a comunicat de către echipa lui că va veni la Capitol Hill să vorbim despre asta” – a afirmat Mullin, republican din Oklahoma într-un interviú pentru Reuters.

Înfiinţat în 2000, Muhammad Ali Boxing Reform Act (actul de reformă a boxului Muhammad Ali) are ca scop prtejarea drepturilor boxerilor şi susţine reglementarea sportului şi menţinerea integrităţii.

Printre garanţiile oferite boxerilor se numără protecţia împotriva contractelor coercitive, stabilirea unui sistem de ierarhizare independent şi interzice promoterilor să aibă vreun interés financiar fie direct fie indirect în managementul sportivilor.

Mullin insistă pentru o altă dezbatere în ceea ce priveşte extinderea Actului Ali în Septembrie sau Octombrie, însă în calitate atât de organism de conducere de facto cât şi ca promoter, UFC , cea mai mare şi profitabilă organizaţie de MMA, se opune iniţiativei.

Directorul de operaţiuni al UFC – Lawrence Epstein a afirmat pentru Reuters că “organizaţia deja depăşeşte cerinţele în ceea ce priveşte sănătatea şi siguranţa contractelor”.

Contractorii independenţi

În timp ce UFC tratează toţi sportivii ca pe contractori independenţi şi nu ca pe angajaţi, aceştia nu sunt liberi să lupte în alte promoţii. Totodată nu pot să întreprindă activităţi comerciale relaţionate cu cariera lor fără aprobarea UFC, situaţie care în opinia multora este prea restrictivă.

De exemplu McGregor a trebuit să obţină permisiunea UFC şi să fie de acord cu împărţirea câştigurilor cu organizaţia înainte de a semna pentru meciul cu Mayweather.

Luptătorii MMA se plâng deseori că UFC le limitează câştigurile, referindu-se la echipamentul exclusivist Rebook impus, care un le permite folosirea unui alt echipament în timpul meciurilor.

 

În acelaşi timp nu au voie să adauge logo-uri sau numele altor sponsori pe îmbrăcăminte şi nici să afişeze bannere în colţurile lor, lucruri admise în alte promoţii.

Acest lucru a dus la diminuarea substanţială a veniturilor multo sportive. Fosta campioană UFC Miesha Tate a estimat într-un interviú în 2015 că noile condiţii impuse de colaborare acu Reebok i-a cauzat o scădere cu 80-90% a câştigurilor din sponsorizări.

Au fost plângeri şi în ceea ce priveşte meciurile pentru titlu, sportivii susţinînd că de multe ori, criteriile pe baza cărora se oferă meciurile pentru titlu sunt abilitatea de a vinde subscripţii pay-per-view, element de bază pentru câştigurile UFC în Statele Unite.

În ciuda înfrângerii în runda a zecea în faţa lui Mayweather, McGregor a sugerat că s-ar putea să mai boxeze şi că mai mulţi luptători UFC şi-au exprimat interesul pentru box.

Experţi legali au dezbătut în media dacă McGregor este acum un boxer în faţa legii şi prin urmare intră sub incidenţa Actului sau dacă va pierde această protecţie o dată întors în UFC.

Siguranţa sportivilor

Epstein a afirmat pentru Reuters că UFC lucrează intensiv la siguranţa şi bunăstarea sportivilor şi că este cât de poate de transparentă când este vorba de contracte.

A respins ipoteza că un match-making bazat pe un sistem de ierarhizare independent ar îmbunătăţii sportul.

“Am avut succes dintr-un singur motiv – oferim luptele pe care fanii vor să le vadă” – explică Epstein.

“Aici avem o problem cu ceea ce vrea Mullin să facă”.

Mullin susţine că un sistem de ierarhie trasparenta r permite fanilor şi spotivilor să vadă cine este la rând pentru un meci de titlu.

“Peyton Manning (fundaşul de fotbal american) un ar fi reuşit niciodată în UFC datorită faptului că era un atlet extraordinar dacă nu s-ar fi promovat bine” – spune Mullin.

“Vrem să facem un sport profesionist, unde un sportive care nu are gura mare poate să urce în ierarhii şi să aibă dreptul la meciuri de titlu. În acest moment, nu poţi să ai un meci de titlu dacă un vinzi multe bilete”.

 

Modelul actual impus de UFC pare să îl prindă bine pe McGregor care a ajuns în vârful copacului UFC vorbind mult şi a devenit primul luptător care a deţinut două centuri simultan, în noiembrie 2016.

Categories
MMA

RELATED BY