Sursa foto: youtube.com

Lupta psihologică în meciul secolului – Maywather vs. McGregor

„Dacă cineva crede că acest meci va fi ușor pentru Mayweather,  se înșală. Din punct de vedere psihologic cred că este cea mai mare provocare pentru american.”

 

Meciul secolului

 

Au mai rămas câteva  ore până la meciul secolului. Un meci care din punct de vedere al promovării media este deja cel mai promovat meci din istoria sporturilor de contact.

Floyd Mayweather este este cea mai puternică personalitate din box la ora actuală,  neînvins în  meciurile profesioniste (fără a mai lua în calcul meciurile de la amatori), care va intra în luptă cu Conor McGregor, acesta fiind la primul lui meci de box. Conor este un veritabil luptător, dar nu pe regulament de box. Are un palmares în MMA-ul profesionist ce acumulează  21 de victorii și 3 înfrângeri. Dacă luăm în calcul numărul de meciuri, Conor n-are nici măcar jumătate din experiența lui Mayweather. Fără să punem la socoteală adversarii cu care a terminat învingător dupa 12 runde. Un meci de titlu în MMA terminat la decizie însumează 25 min, în timp ce în aceleași condiții un meci de titlu în boxul profesionist însumează 36 min.

 

Bătălia regilor

Termenul de “profesionist” aduce în sport  principiul valorificării tuturor calităților unui sportiv astfel încât acesta să genereze  un profit financiar pentru toți cei implicați. În acest caz, titulatura de “cel mai bun” sportiv devine aproape echivalentă cu “cel mai cunoscut” spotiv, iar valoarea acestuia se raportează la câți bani poate genera și nu doar la superioritatea calităților fizice.

Ceea ce face ca un “fighter” să atragă atenția este notorietatea dată de  charismă, puterea caracterului și energia pe care acesta  este capabil să o manifeste în jurul lui astfel încât să stârnească dorința de a fi văzut luptând. Din punctul ăsta de vedere, McGregor și Mayweather sunt regi ai sporturilor din care provin. Cei mai iubiți.  Sunt inteligenți, au o charismă foarte puternică, sunt pe primul loc din punct de vedere al încasărilor în sportul  lor și au dovedit că, din punct de vedere sportiv și psihologic, pot face față unor provocări și presiuni extreme. Dincolo de asta, fiecare are o poveste frumoasă în care e simplu să te transpui. Ne place să fim în locul lor, în povestea pe care fiecare dintre ei o are.

 

Apogeul meciurilor profesioniste: un meci inutil din punct de vedere sportiv devine cel mai profitabil

Miza acestui meci este strict financiară. Este singurul meci din istoria sporturilor de contact care probabil va face cele mai mari încasări deși nu există niciun dubiu asupra faptului că, din punct de vedere tehnic, McGregor n-are nicio sansă. Totuși, McGregor are o aura de “geniu”. Asta s-a văzut în meciurile cu Jose Aldo si Eddie Alvarez pe care i-a făcut să pare începători deși nu era favoritul majorității. Oare se poate întampla același lucru și mâine dimineață? Putin probabil. Dar totul e posibil când vorbim de McGregor.

Ce va genera aceste încasări? EMOȚIA!

În primul rând,  acest meci va uni fanii celor două sporturi în jurul unui ring. Boxul și MMA-ul sunt cele mai populare sporturi de combat.

Până la momentul meciului, între cei doi nu există decât lupta psihologică care va influența direct profitul acestui meci.  Fanii celor două sporturi au un rol esențial.  Nu există sport profitabil fără fani. Cu cât implicarea lor este mai intensă cu atât valoarea încasărilor dintr-un  meci va fi mai mare.

Deși este un meci total dezechilibrat din punct de vedere sportiv, poate fi periculos dacă Mayweather nu iese câstigător. Poate fi un dezastru pentru imaginea boxului profesionist. Până acum, aproape de fiecare dată când un luptător de MMA a luptat pe reguli de box, acesta a pierdut, de cele mai multe ori prin KO.

Aici miza este cu totul alta. Mayweather are un alt adversar, atipic din punct de vedere tehnic. McGregor poate fi imprevizibil și greu de abordat.  Va fi greu de doborât în primele reprize. Din punct de vedere tehnic va fi un meci între experienta lui Mayweather și “geniul” lui McGregor.

Totusi, cel mai mare adversar al echipei lui Mayweather este mașinăria de PR a lu

Sursa foto: fightmag.com.a

celor doi în jurul aceluiași ring: în schimbul unui bilet cumpărat sau al unui acces la un link de streaming (plătit sau nu), prin intermediul televiziunilor care investesc în drepturi de difuzare și pe căi indirecte speculate de către cei care pot profita de acest meci. McGregor și a UFC-ului. Aceasta este artileria grea a luptei psihologice.

Dacă McGregor, la debut, reușeste să ajungă în repriza a 6-a cu Mayweather, va fi victorios chiar și pentru fanii boxului. Ceea ce este destul de posibil, având în vedere faptul ca Floyd este un pugilist defensiv iar Conor va ataca foarte prudent.

 

Lupta psihologica

 

Sursa foto: thesun.co.uk/

In ce măsură contează lupta psihologică într-un astfel de meci, la acest nivel? Contează foarte mult, atât în perioada de pregătire cât și în meci.

Cu fiecare confruntare în public, Mayweather pare sa piardă  lupta psihologică, care are uzura ei.  Presiunea psihologică a acestui meci pentru Floyd este direct proporțională cu palmaresul lui. La Conor este invers – zero meciuri in box, aproape zero presiune psihologică. Ceea ce înseamnă un prim atu pentru irlandez, care ar putea fi relaxat în timpul meciului.

Până acum, în meciurile de box, Mayweather și-a dominat adversarii din punct de vedere psihologic. A fost mai isteț. Nimeni nu a reusit să-l bage în corzi asa cum a facut-o în ultima perioadă McGregor. Fiecare acțiune a lui Conor este o lovitură menită să-i slăbească încrederea lui Floyd.

Până și antrenamentele lui McGregor sunt gândite să slăbească șansele lui Mayweather,  dacă nu în ochii staff-ului acestuia,  cel puțin în fata unor fani din box. Clipul cu sparring-ul dintre McGregor și Malignaggi apărut zilele acestea are acest scop. Deși lucrurile poate nu au stat chiar așa  pentru toate reprizele de sparring  dintre cei doi.

Mayweather  este un pugilist apreciat, este un campion, o figură proeminentă a boxului din ultimul deceniu. Este un om care a reușit toate astea.

Nu banii sunt motivația cea mai mare.  Avea destui oricum. Este vorba de prestigiul lui dar și al boxului. Este arogant și se hrănește cu asta, fără să-si dea seama că, dacă aroganța lui moare, pierde lupta psihologică.

O luptă psihologică câștigată poate face ca acea șansă, de 1% pe care o are McGregor, să se spargă în bărbia lui Mayweather. E greu de crezut că experiența și avantajul tehnic a lui Floyd să  fie influențate de o astfel de presiune, deși s-a mai întâmplat ca asta să dea calculele peste cap.

Toți campionii din box, activi sau retrași, speră ca Floyd să nu greșească.

Mayweather nu are voie să piardă acest meci și ar fi păcat să se întample asta. Acest meci este o gură de oxigen pentru box, daca Floyd câstiga repede. Boxul este în cădere liberă. Dacă Conor este norocos, va fi un dezastru pentru boxul profesionist.

Presiunea acestui meci atârnă foarte greu pe umerii lui Mayweather. Meciul este de la început până la sfârșit în favoarea lui Conor, mai ales dacă acesta va reuși să treacă primele reprize. McGregor nu are nimic de pierdut, indiferent de soarta meciului. Va avea numai de câstigat, mai ales din punct de vedere financiar.

 

Lupta finală – rocada presiunii psihologice

Dacă până la momentul meciului Mayweather nu o să ignore înfrângerile încasate în conferințele de presă, după primul gong va reveni în elementul lui. Apogeul presiunii psihologice se sparge în experiența lui. Va  momentul în care poate să-și arate supremația. Nu are cum să uite campionii de box pe care i-a învins până acum. Va conștientiza că luptă cu un debuntant dar asta va trebui să-l faca mult mai atent.  Una e să pierzi în fata unui debutant și alta să pierzi în fața unuia aproape de valoarea ta. Iar el stia asta.

Pe McGregor probabil îl va trezi linistea de după gong. Din punct de vedere sportiv, întrecerea dintre cei doi va începe și se poate consuma în orice moment. Avantajul va fi în favoarea lui Floyd.

Biletele vor fi vândute iar banii pariați. Fanii boxului și ai MMA-ului vor aștepta cu sufletul la gură și vor urmări fiecare pas și fiecare lovitură a celor doi. Emoția va fi mare. Nimeni nu se va  gandi la bani în acel moment. Toți vor dori să afle dacă se vor confirma așteptările lor. Majoritatea a plătit să vadă cu ochii ei, în timp real, acest lucru.

Va fi un efort intens din partea celor doi, chiar dacă Mayweather este favoritul.

Oare lupta psihologică câștigată până acum de către Conor McGregor va putea contrabalansa experiența în câstigarea acestui meci? Rămâne de văzut!

Mayweather and McGregor make weight ahead of huge bout

The big fight is finally upon us and the weigh-ins went exactly how you'd expect them to go!

Posted by GiveMeSport on Samstag, 26. August 2017

Categories
Boxing

RELATED BY