Sursa foto: facebook.com/marius.varlan.50

Profil de antrenor – Marius Vârlan

Astăzi vom face cunoștință cu Marius Vârlan sau Mario cum îi spun prietenii.

Cu o mare experiență în judo, grappling, kickboxing, MMA, BJJ, Sambo, box, Mario poate fi considerat pe bună dreptate o enciclopedie a sporturilor de contact.

A trăit 10 ani în Japonia și aproape doi ani în Anglia,  a călătorit și a participat la peste 50 de turnee de diferite stiluri de luptă și s-a întors în România unde a susținut multiple seminarii de MMA, Grappling și autoapărare pentru a-și împărtăși cunoștințele.

Contactat de Divizia MMA, Mario a avut plăcerea să ne răspundă la câteva întrebări.

 

Sursa foto: facebook.com/marius.varlan.50

Divizia MMA:     Ai practicat BJJ, Grappling, Judo, Sambo, Kickboxing,Muay-Thai, Box, deci aproape toate sporturile de contact existente. Care a fost ’’prima dragoste’’, cu ce ai debutat în lumea Artelor Marțiale? A existat vreo persoană care te-a influențat de mic în această direcție?

MV: Locuiam în Japonia când am început să practic BJJ.  Sunt printre primii români practicanți de BJJ. Am început să practic BJJ în urmă cu 12-13 ani, iar la un an diferență am început să practic în paralel Judo și Jiu Jitsu.

Rickson Gracie este luptătorul care m-a inspirat. Vă sugerez să vizionați filmul-documentar Choke . https://m.youtube.com/watch?v=BjvzJO-6ESc

Atât palmaresul acestuia cât și respectul de care se bucură acest mare maestru m-au făcut să îl văd ca pe un zeu. Am cunoscut zeci de maeștri foarte cunoscuți pe plan mondial, dar Rickson Gracie este altceva.

În prezent sunt fascinat de antrenorul meu Roger Gracie, de 10 ori Campion Mondial în BJJ, care are 10 lupte pe reguli de MMA, din care 8 dintre acestea sunt câștigate.

Am investit mult timp și mulți bani pentru a învăța de la cei mai buni din lume. Ambii maeștri nu numai că sunt luptători compleți, dar au o putere spirituală ieșită din comun.

Sursa foto: facebook.com/marius.varlan.50

În Japonia, Rickson împreună cu fiul său Kron veneau chiar și de două ori pe an la echipa unde mă antrenam deoarece sensei Takamasa Watanabe este singura centură neagră oferită pe Asia de către Rickson Gracie. Eu și colegii mei de antrenamente eram privilegiați. Am avut prilejul să particip la 5 dintre seminariile susținute de marele maestru la Axis Tokyo Academy. În 2011 la Rickson Gracie Cup am avut marea onoare de a primi medalia de argint de la însuși Rickson Gracie. ( poza cu Rickson )

Rickson Gracie pune un accent deosebit pe detalii și explică foarte bine orice mișcare spunând exact scopul ei.

În 2016 și parte din 2017 m-am antrenat la Roger Gracie Academy în Londra. Am făcut eforturi considerabile pentru a putea locui în Londra, dar s-a meritat. Să ai ca antrenor pe Roger Gracie ( cel mai bun luptător de BJJ din toate timpurile ) sau pe tatăl său Grand Master Mauricio Gomes nu e ușor realizabil.În afara palmaresului care îi recomandă, sunt niște oameni deosebiți de la care ai ce învăța atât pe tatami cât și în afara sa.

Divizia MMA:    În ce moment ai simțit că trebuie să tranziționezi și spre alte discipline și de ce?

MV: Ador să competiționez și să mă autodepășesc. Pentru mine este autocunoaștere. Faptul că primele două luni de practică mi-au adus primele două medalii de aur mi-au dat încredere și am început să mă gândesc la principii și tehnici chiar și când eram acasă, la muncă , chiar când mâncam :))), Respiram și visam Jiu Jitsu. Îmi aduc aminte cu mare plăcere cât de îndrăgostit eram de acest sport.

Prima dată când am simțit că trebuie să învăț mai mult decât BJJ a fost atunci când în turnee am început să întâlnesc luptători de judoka care competiționau și în BJJ sau Grappling.Nu vreau să-mi amintesc cât am zburat în urma proiectărilor executate de către aceștia. :))) Eram foarte încăpățânat și nu suportam să mă pun jos( să trag gardă ) fără să-mi duc adversarii

la sol. Întotdeauna mi-am dorit să fiu complet, datorită acestei încăpățânări am realizat că  în paralel trebuie să mă antrenez iși la un club de Judo pentru a mă specializa pe ducerea adversarului la sol.M-am antrenat la Sekyurikan Judo Dojo si la Kodokan ( Tokyo ), cea mai veche instituție de Judo din lume. În 2008 am primit centura neagră în Judo.

În urma rezultatelor și pentru că am început să mă antrenez în MMA, am primit oferta de a face parte dintr-un grup de de luptători care erau security în cluburile de noapte din centrul Tokio-ului.Am decis ca acesta să fie job-ul meu.

Divizia MMA:  Cu siguranță procedeele din grappling, BJJ, Jiu-jitsu pot părea destul de nerealistice ca să spun așa pentru mulți. În ce măsură ai reușit să le demonstrezi aplicabilitatea practică? Sau cu alte cuvinte, ai simțit vreodată că toate aceste informații și tehnici pe care le stăpânești te-au ajutat efectiv în viața de zi cu zi?

MV: Am lucrat 6 ani security în Tokio și aproape 2 ani în Londra.

Am văzut multe, am “dat-o la pace” cu mulți, dar au fost situații iminente în care a trebuit să îmi folosesc tehnicile și strategiile însușite.

Ca security întotdeauna e bine să fii vigilent, să știi să vorbești și să încerci să previi o luptă.

Satisfacțiile de a fi medaliat în competițiile care au reguli sunt mari, dar să poți face față cu brio în situații limită în lupte în cluburi sau pe stradă te face să știi cu

Sursa foto: facebook.com/marius.varlan.50

m stai la capitole foarte importante: curaj, strategie, acuratețea tehnicilor, rezistență. Un factor foarte important este luciditatea atunci când ești supus panicii, adrenalinei, loviturilor. La sac sau cu umbra mulți suntem campioni.

Divizia MMA:   Am înțeles că ai început BJJ-ul în Japonia.  De ce BJJ și nu doar Jiu-jitsu tradițional?

MV:  Pentru că în lupta la sol un campion mondial din Ju-Jutsu nu va învinge niciodată un campion mondial din BJJ, iar pe partea de striking sunt alte discipline mai eficiente.

Divizia MMA:   Odată revenit în țară, cum ai perceput nivelul de BJJ din România, comparativ cu cel din Japonia?  De asemenea, cum ți se pare nivelul de BJJ din prezent, față de cel de acum 10 ani?

MV: În primul rând vreau să vă spun că românii sunte mult mai talentați decât japonezii.  Nu avem de foarte mult BJJ în România, dar avem câțiva campioni care sunt foarte buni indiferent cu cine sau unde ar lupta.

BJJ-ul în România este într-o continuă evoluție.  În urmă cu 10 ani exista doar o echipă de BJJ, acum sunt peste 20.

Sursa foto: facebook.com/marius.varlan.50

Divizia MMA:   Știm că ai luptat și pe regulament de MMA. Care au fost atuurile pe care te-ai bazat, experiența din striking sau cea din grappling?

MV: Chiar dacă mi-am îmbunătățit striking-ul, întotdeauna strategia mea va fi să duc adversarul la sol, să-l controlez și să-l submit.

Divizia MMA:   Ce îmbinare de stiluri de Arte Marțiale este în opinia ta cea mai eficientă pentru a rezulta un luptător de MMA complet?

MV: Consider că grapling-muay thai e cea mai bună combinație.

Divizia MMA:  Din experiența ta de antrenor, ce sportiv este mai ușor de pregătit pentru lupta în cușcă, grapplerul sau strikerul?

MV: Pentru a învăța grappling sunt necesari câțiva ani buni. Strikerii care vor să învețe MMA trebuie să fie înzestrați cu multă răbdare.

Grapplerii au strategia ca punct forte , dar marea problemă a lor o constituie faptul că nu sunt obișnuiți să primească lovituri.

Un grappler bun care are talent pe striking este cel mai ușor de antrenat.

Divizia MMA:   Cum îți motivezi elevii? Ce sfaturi le dai atunci când îți intră în sala de antrenament, ce le spui înainte de luptă? Există vreo trăsătură aparte, ceva specific echipei Marius Vârlan Team ?

De obicei le spun că munca și perseverența sunt mult mai importante decât talentul.

Trăsătura aparte a elevilor mei ? Nu știu să vă zic ce trăsături au, dar vreau să cred că elevii mei nu sunt infatuați,respectă orice artă marțială și au respect de sine.

Artele marțiale încep și se termină cu respect.

Sursa foto: facebook.com/marius.varlan.50

Divizia MMA:  Care dintre cele două ipostaze : cea de antrenor sau cea de sportiv  îți aduce mai multe satisfacții?

Cred că sportivul din mine stă la baza antrenoratului. Pentru a-i învăța pe elevi trebuie să fi testat mai întâi pe propria persoană.

Am performanțe încă neegalate de elevii mei, deci în ipostaza de sportiv am cunoscut satisfațiile cele mai mari. În câțiva ani sper ca elevii mei să mă facă mândru că m-au depășit.

Divizia MMA:   Ai luat vreodată în calcul o eventuală revenire în cușca de MMA? Pe cine dintre luptătorii cunoscuți din țară și/sau din afară ai dori să înfrunți sau ți-ai fi dorit în trecut?

MV: Pe reguli de MMA am avut 3 meciuri în Japonia și unul în Anglia . Am câștigat două meciuri, o egalitate și am avut o înfrângere pentru că așa au considerat arbitrii.

Chiar dacă încă sunt adolescent :)))eu încă mă antrenez, iar pentru o sumă corectă pot lupta oricând.

Cu cine aș vrea să lupt? Nu contează, cu oricine voi lupta o să fac tot posibilul să câștig.

Divizia MMA:    La final, că tot este la modă discuția, crezi în șansa lui Mcgregor în fața lui Mayweather?

 

MV: Chiar că este la modă. Orice se promovează bine ajunge să fie la modă, un trend. Mulți dintre noi urmăm ceea ce ne zic alții că are valoare. Orice pentru faimă și câștig. Nu sunt adeptul unei astfel de gândiri.Dar cine sunt eu să judec? Nu ?

Fiecare cu părerea și convingerile sale.

Da, McGregor are șanse și chiar voi paria pe victoria sa, deși :))) mi-aș dori să-și dea knok-out concomitent. Este modul meu de a exprima simpatia față de acești luptători.

Divizia MMA:  Care sunt luptătorii favoriți pe care-i  respecți?

MV: În concepția mea adevărate modele de urmat sunt: Rickson Gracie, Roger Gracie, Fedor Emelianenko, Ronaldo Jacare.

Categories
Uncategorized

RELATED BY