Sursa foto: facebook.com/cernat.florin.7/

Profil de antrenor – Florin Cernat

Florin Cernat este cunoscut  ca  arbitru de Jiu-jitsu Brazilian ( BJJ), antrenor de Jiu-jitsu, practicant al acestui sport, organizator de evenimente de MMA, deci fără îndoială putem spune despre el că este un susținător al Artelor Marțiale din toate punctele de vedere.

Ne-am propus să facem cunoștință cu Florin și celor care nu îl cunosc deja, și totodată să aflăm și noi cât mai multe despre el.

Divizia MMA:  Spune-ne te rog, de unde pasiunea ta pentru BJJ? Cum a început? A fost primul sport de contact practicat?

Sursa foto: facebook.com/cernat.florin.7/

Florin Cernat:  Încă din copilărie am fost pasionat de sporturile de contact, fiind practicant de Karate, Box și Kickbox. După câțiva ani de pauză, am decis să reiau, și la sugestia fratelui meu am încercat antrenamentele de BJJ.

Am realizat imediat că era exact ce-mi doream.  Am găsit un sport competitiv, o atmosferă relaxată și prietenească, cu risc redus să merg la birou cu capul spart.  Am încercat un antrenament de probă dar am decis pe loc că vreau sa fac asta.

Divizia MMA:   Știm că ești coleg de breaslă și cu fratele tău Daniel. A existat o îndrumare din partea familiei în această direcție?

Florin Cernat:  Daniel a fost și este foarte important pentru mine, practic relația dintre noi reprezintă coloana vertebrală în organizația noastră.  Suntem doi oameni care muncesc împreună pentru același scop, fără să facem economie când vine vorba de efort. Practic noi ne îndrumăm, susținem și motivăm reciproc în acest proiect.

Divizia MMA:  Care sunt calitățile necesare unui practicant de BJJ pentru a face performanță în acest sport?

Florin Cernat:  Pentru a obține performanța, atributele fizice sunt foarte importante, chiar dacă în perioada de început se afirma exact opusul, dar consider că se referea doar  la segmentul de autoapărare. În completare consider că este  nevoie și de determinare, inteligență și o mare putere de concentrare.

Divizia MMA:  Cum ți se pare nivelul de BJJ din România din prezent, comparativ cu cel de acum 7-10 ani? Cum vezi evoluția acestui sport pe plan național?

Florin Cernat: Văd exact diferența dintre un copil de un an și unul de 7 ani. Copilul de un an este draguț , face fel de fel de pozne, parinții sunt încântați, dar în realitate abia începe să facă primii pași. Copilul de 7 ani merge la școală , învață să citească și este convins că merită să aibă smartphone.

Evoluția pe plan național poate fi explozivă dacă rămânem un grup de oameni cu același obiectiv, sau poate fi îngreunată dacă grupările formate au obiective conflictuale. Viitorul este responsabilitatea noastră , a celor care conducem grupările importante.

Divizia MMA: Dar nivelul din țară comparativ cu cel dinafară? Ce țări sunt, în opinia ta lideri din punct de vedere al nivelului în BJJ?

Florin Cernat: Pot spune că stăm bine la diviziile de master  (+30 ani) unde cred că se poziționează jumătate din practicanții majori.  Aici am avut rezultate constante și cred că vom avea la fel și în viitor.

La divizia de Adulți (-30 ani),  numărul de practicanți serioși și constanți este insuficient, probabil în jur de 50 de sportivi.

In conditiile date consider că medaliile obținute reprezintă o mare performanță.

Nu vreau să merg foarte departe cu poziționarea pe plan mondial , dar pot să mă refer la regiunea noastră, unde consider că Polonia este lider în estul continentului, fără să se poată compara cu giganții : Brazilia și SUA.

Divizia MMA:  Știm că ai participat și ai avut rezultate notabile la competiții internaționale. Care este palmaresul tău? Care este perfomanța cu care te mândrești cel mai mult, și nu în ultimul rând, care dintre evenimentele și promoțiile internaționale ți s-a părut cu nivelul cel mai ridicat din punct de vedere tehnic?

Florin Cernat:  Am mers la foarte multe competiții în Europa dar pot afirma că European Jiu-Jitsu IBJJF Championship organizat anual la Lisabona este cel mai puternic concurs din Europa.

Am concurat la Lisabona timp de 7 ani consecutivi și sper să mai reușesc măcar încă 7 ani.

În 7 ani am reușit să aduc acasă 5 medalii : una de aur, două de argint și două de bronz.

Am afirmat de mai multe ori că sunt singurele medalii care contează și care mă interesează, deoarece fiecare a avut în spate multă, multă muncă și sacrificii.

Divizia MMA : Care este luptătorul tău preferat de BJJ? Dar tehnica ta preferată?

Florin Cernat:  Îl admir foarte mult pe Roger Gracie și tehnica lui cross choke realizată din mount.

Divizia MMA :  Cu cine ai vrea să lupți dacă ai avea posibilitatea să alegi?

Florin Cernat:   Cred că este mult spus să “lupt”, dar ar fi interesant măcar un sparring cu Roger Gracie.

Divizia MMA:  Care dintre ipostazele în care activezi în sportul de contact (cea de antrenor, arbitru, organizator de evenimente, sportiv) îți aduce cea mai multă satisfacție? Dacă ar trebui să te limitezi la una singură, care ar fi aceea?

Florin Cernat:  Sper să nu ajung în situația în care trebuie să mă limitez, dar mă gândesc că pot alege activitatea care-mi oferă cea mai mare satisfacție, cea de antrenor.

Divizia MMA:   Gândindu-te la pregătirea unui luptător pentru MMA, ce crezi că este mai ușor? Să pregătești un grappler pe partea de striking, sau să antrenezi un striker la sol?

Florin Cernat:  Este un subiect foarte complex, cu foarte multe variabile,dar eu sunt de părere că lupta la sol se asimileaza mai greu , deci aparent este mai ușor să convertești un grappler pe partea de striking.

Sursa foto: facebook.com/cernat.florin.7

Divizia MMA:   Dacă ai fi avut ocazia la momentul potrivit, ai fi făcut tranziția spre MMA? Ai fi luptat în cușcă?

Florin Cernat:  Cu siguranță da, încă mă mai bantuie acest gând.

Divizia MMA:    Care este în opinia ta cel mai bun luptător de BJJ activ în prezent, și care sunt atuurile și calitățile sale?

Florin Cernat:  După ultimele mondiale am început să-l apreciez foarte mult pe Nicholas Meregali, sportiv pe care-l urmăresc încă de când era centura violet. E un sportiv care executa DLR Guard foarte spectaculos și eficient.

Consider că este un luptător foarte inteligent cu un calm de invidiat.

Divizia MMA:  Ai putea numi un luptător de BJJ autohton preferat?

Florin Cernat:   Am o “slăbiciune” pentru Samili Sihamadov, sportiv aflat la început de drum, care are evoluții foarte spectaculoase. Consider că este sportivul cu cel mai rapid progres din punct de vedere tehnic  și care beneficiază de o inteligență tactică deosebită.

 

Categories
Profil de antrenor

RELATED BY