Sursa foto: facebook.com/tudorprian

Profil de antrenor – Tudor Prian – MMA Transilvania

Tudor Prian este headcoach-ul clubului MMA Transilvania, despre care fără îndoială putem spune că este fabrica de campioni din inima țării. Nume precum Ciprian Mariș, Ion Surdu sau Islam Rechidov sunt doar câțiva dintre’’produsele’’ marca MMA Transilvania.

L-am întâlnit pe Tudor cu ocazia mai multor competiții , și mereu s-a remarcat prin energia pozitivă, atitudinea și fair-play-ul său.

El este un exemplu de eficiență și dedicare față de sport, reușind să îmbine foarte bine meseria de antrenor, cu jobul său de zi cu zi și cu viața de familie.

 

Divizia MMA:  Ne poți  spune câte ceva despre pasiunea ta pentru Artele Marțiale? Cum a început, care a fost stilul cu care ai debutat?

Tudor Prian :  Pasiunea pentru sport în general a fost dezvoltată încă din copilarie, având în vedere faptul că  tatăl meu a fost campion național la gimnastică,  ne-a susținut atât pe mine cât și pe fratele meu  George să practicăm un sport și noi am ales judo.  Asta se întampla înainte de  `89 iar după revoluție situația financiară a familiei s-a îngreunat,  astfel  încât ne-am vazut nevoiți să întrerupem antrenamentele.

M-am înscris la liceul sportiv, în concomitent cochetând cu primele lecții de kickbox . Am intrat în structurile M.A.I  și am revenit la dragostea pentru judo facând parte din lotul școlii militare. După 2005 am început să practic box și kickbox  iar în 2010 m-am înscris ca elev  la MMA Transilvania, o școală de arte marțiale nouă în oraș la momentul respectiv. Eram  dornic să practic și eu ’’lupta în cușcă’’J

Sursa foto: facebook.com/tudorprian

După un an, antrenorii de atunci, Sebastian Haidu și Marcel Lorincz, au deschis o nouă filială MMA Transilvania în apropiere de Cluj-Napoca și aveau nevoie de un coleg, astfel am fost „promovat” ca instructor. Inițial m-am ocupat de grupele de începători din cadrul clubului pe parte de striking. Am continuat să mă perfecționez, fiind o meserie nouă pentru mine, m-am documentat mai mult și am participat la stagii de pregătire în Anglia, sub îndrumarea maestrului și mentorului meu, Horia Rădulescu.

În prezent sunt headcoach la MMA Transilvania iar din echipa de antrenori mai fac parte cei doi colegi ai mei: Sebastian Haidu și Claudiu Pop.

În concluzie, nu am fost un mare sportiv și nu mi-e rușine sa spun acest lucru, nu am titluri naționale sau internaționale, însă cred cu tărie în abilitățile mele ca și antrenor, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Divizia MMA :  Știm că ai un frate care este de asemenea în lumea sportivă, mai exact practicant de MMA. În ce măsură v-ați influențat unul pe altul în direcția sporturilor de contact?

Tudor Prian:  Da și fratele meu, George practică MMA în cadrul clubului nostru și mă consider „vinovat”ca el și-a îndreptat pașii către o sală de lupte.  Având în vedere concurența constructivă dintre noi ne-am dat un imbold unul altuia. El este principalul meu susținător atunci când vine vorba de antrenorat, iar în sala nu se comportă ca un frate, ci ca un elev conștiincios fiind un exemplu pentru ceilalți cursanți.  Respectul se oprește atunci când vine vorba de sparring între frați, cred ca știți la ce mă refer J

Divizia MMA : Cât de confortabil te simți în calitate de antrenor sau corner man atunci când luptă fratele tău?

Tudor Prian :  Această întrebare e grea, pentru că emoțiile ce mă încearcă nu pot fi descrise în cuvinte. Ca și cornerman trebuie să prezinți încredere sportivului ce urmează să intre în luptă, să fii calm și să îți ascunzi trăirile. Ai zice că în timp, stând la colț de nenumărate ori , devine o obișnuință și poți să te controlezi mai bine,lucru cu care sunt de acord,  însă când vine vorba de George trăiesc aceleași emoții de fiecare dată. Dacă reușesc să le ascund, sau nu, ar trebui întrebat el J.

Divizia MMA : Spune-ne câte ceva despre strategia ta ca antrenor. Încerci să-i influențezi pe cei care îți calcă pragul sălii de antrenament înspre competiție, sau ești de părere că această decizie trebuie să le aparțină în totalitate?

Tudor Prian :  Ca  antrenor am învățat să fac diferența dintre un sportiv care vine de plăcere la sală și unul care vrea să performeze. Niciodată nu am să forțez pe cineva, chiar dacă este talentat,  să practice sport competițional dacă el nu își dorește,  rezultatul unei astfel de gândiri ducând doar la eșec și îndepărtarea sportivului din sală.

Sursa foto: facebook.com/tudorprian

Trebuie să recunoaștem că un procent mic din marea masă ajunge să lupte în competiție. Puțini ies din zona de confort și sunt dispuși să facă sacrificiile unui sportiv de performanță, însă în cadrul clubului avem sportivi care au înțeles ce înseamnă aceste sacrificii și își doresc să „își facă un nume”.

Prin atrenamentele pe care le fac și rezultatele pe care le au, sportivii profesioniști de la noi au devenit o inspirație pentru tinerii care vin din spate, astfel încât grupa de amatori competiționali de la noi din club a reușit să își îngroașe rândurile considerabil și sunt sigur că de unii dintre ei veți auzi în curând.

Divizia MMA : Care este primul sfat pe care îl dai unui sportiv, atunci când acesta îți spune că vrea să practice MMA la nivel competițional?

Tudor Prian :  Îi spun că va trebui să aibă răbdare, că va trebui să muncească și că rezultatele vor veni în timp.  Deasemenea îi spun că drumul nu va fi ușor, că viața de sportiv profesionist în MMA-ul autohton este una grea și că nu sunt mulți luptători care reușesc să se întrețină doar din sport.  Știu că pare descurajant, însă doar cei care înțeleg de la început aceste lucruri și care aleg totuși să continue au cele mai mari șanse de izbândă. Acestor oameni le mai dau un sfat: „gândește mare, limita-i la cer”!

Divizia MMA :  Crezi că MMA poate fi predat/ învățat de la zero, fără ca sportivii să aibă un background în sporturile de contact?

Tudor Prian :  Da, cred cu tărie că MMA-ul poate fi învățat de la zero, însă dacă vrei să ai rezultate, ca în orice alt sport, cel care învață trebuie să aibă o vârstă fragedă.

Având în vedere că MMA-ul  la noi în țară este un sport nou, toți luptătorii  pro au avut în spate un trecut într-un alt sport de contact, însă aceștia erau majoritatea seniori, așa că au adaptat stilul deja cunoscut la cerințele MMA-ului, învățând din mers celelalte capitole la care erau deficitari.  În ceea ce-i privește pe cursanții noi, lucrurile se schimbă,  fiind inițiați de la început atât în lupta în picioare cât și în clinch și lupta la sol.

Divizia MMA : S-a întâmplat vreodată să remarci un sportiv chiar de la început, să-i observi potențialul și să ți se confirme așteptările? Dacă da, despre cine e vorba?

 

 Tudor Prian :  Am avut sportivi care au confirmat de la primele antrenamente, la fel cum am avut sportivi care s-au făcut remarcați ulterior, prin muncă, daruire și perseverență.

Îmi aduc și acum aminte cu plăcere de primele antrenamente ale lui Mariș Ciprian, primul nostru sportiv pro, cu care am scos capul în lume J. Am crezut în el iar așteptările mi s-au concretizat.

La fel am prezis, dacă mă pot exprima așa, că Ion Surdu va fi un sportiv de viitor. Cred că orice antrenor care are ochiul format poate să-și dea seama de potențialul unui sportiv care îi calcă pragul, însă sunt foarte mulți factori care influențează performanța și care nu țin neapărat de talentul sportivului sau de valoarea antrenorului, însa aceasta este o cu totul altă poveste.

Divizia MMA :  Care sunt calitățile esențiale ale unui sportiv pentru a face performanță?

Tudor Prian :  Teoria mea este una destul de simplă când vine vorba de acest subiect și anume că sportivul joacă cel mai important rol, el trebuie să-și dorească în primul rând, mai mult decât orice  să ajungă la cel mai înalt nivel.  Jumătățile de măsură nu sunt acceptate atunci când vine vorba de înalta performanță.  Dacă realizează de la început acest lucru și face din el un scop prioritar în viață, are cele mai mari șanse de reușită.  E de la sine înțeles că aici intervine munca, talentul și  perseverența însă cel mai important aspect cred ca îl constituie un psihic puternic, fără de care la primele greutăți sportivul s-ar împotmoli.

Divizia MMA :  Dacă ai avea de ales, cu cine preferi să colaborezi? Cu un sportiv foarte talentat, sau unul foarte muncitor?

Tudor Prian :  Ideal ar fi să lucrez cu un sportiv care este și talentat și muncitor J, iar dacă nu este posibil , eu zic că munca bate talentul, deci clar prefer un sportiv muncitor .

Divizia MMA :   Fără îndoială Ciprian Mariș, care se pregătește alături de tine la MMA Transilvania, este unul dintre cei mai titrați luptători de MMA din țară. Care sunt atuu-rile lui? Cât de ’’coachable’’ este? Ce părere ai despre asemănarea lui cu Conor Mcgregor? De asemenea, care crezi că sunt punctele lui slabe, ce ai îmbunătați ‘’peste noapte’’ dacă ai avea posibilitatea?

Tudor Prian:  Principalul atuu al lui Cipri este  voința pe care o are în atingerea obiectivelor pe care și le impune.  Are o încăpățânare de asin când vine vorba de sport, este disciplinat și deschis la a învăța lucruri noi.  Având un trecut în lupte,  este de la sine înțeles că avantajul său  îl reprezintă solul, însă nu este de neglijat nici boxul lui și lupta din clinch.

Ce aș îmbunătăți peste noapte? J))  Loviturile de picior, pentru ca acesta să fie complet. Referitor la asemănarea dintre Cipri și Conor pot să vă spun că a început din presă.  El nu și-a dorit această asemănare, el este Mariș Ciprian, vrea sa fie unic și nu o copie, așa cum unele persoane din presă tind să o facă. Imaginea este importatntă pentru sportivi, însă cred că el își dorește ca lumea să-și amintească de el pentru rezultatele pe care le-a avut ca sportiv și nicidecum pentru asemănarea cu Conor Mcgregor.

Divizia MMA:  Un alt sportiv extrem de valoros al clubului vostru este Ion Surdu. L-am remarcat și în cadrul evenimentelor Divizia MMA, și pot spune că la ora actuală este luptătorul meu preferat de MMA din țară. Spune-ce câte ceva despre el, cum a fost descoperit , cum vezi tu parcursul lui sportiv?

 Tudor Prian : Ion este pariul meu pentru viitor.  Are tot ce-i trebuie pentru a ajunge într-o promoție bună de afară, are un fizic bun pentru un luptător la -77 kg, are forță de KO în brațe, are tehnici imprevizibile și este foarte ascultator.

De regulă pentru fiecare adversar lucrăm anumite tehnici în pregătirea pentru meci și vă spun sincer, cu mâna pe inimă ca în 6 din 7 meciuri a reușit să își termine adversarii înainte de limită, cu surprizele pe care le-am pregatit.   Apropos de întrebarea de mai devreme, referitoare la un trecut cu zero în sporturile de contact: Ion a facut doar fotbal până să înceapă acum doi ani practicarea MMA-ului, are 21 de ani și e dovada vie că se poate.

A venit la noi în sala adus de Stanislav Grosu , un alt sportiv valoros al clubului nostru.  A venit, a văzut, i-a plăcut și a rămas.  Planurile cu el sunt mari și vrem ca într-un timp relativ scurt să ieșim la lupte afară din țară. Din pacate mai multe detalii nu vă pot oferi pentru moment.

Divizia MMA : Vorbind la modul cel mai realist, în ce măsură crezi că Ciprian și Ion au șanse să facă o figură frumoasă și în alte promoții internaționale la ora actuală?

Tudor Prian : Mă repet: „limita-i la cer”, deci e clar că ne dorim să performăm în promoții de afară.  Dacă mă întrebi de cel mai înalt nivel, fără să fiu acuzat că sunt cârcotaș, cred că nici un sportiv din Romania nu e pregătit la momentul actual de UFC.

Singurul român de care ne legam speranțele este Ion Pascu, însă în viitor orice este posibil și de ce să nu credem în forțele noastre, până la urmă, mai repede sau mai târziu vor ajunge și  români acolo, de ce să nu fie de la sala noastră ?

Divizia MMA:  Dacă ai avea de ales, cu ce luptători cunoscuți  ți-ai dori să lupte elevii tăi?

Tudor Prian :  Nu m-am gândit niciodată la acest aspect, dar dacă tot ar fi să lupte cu cineva cunoscut, normal că mi-aș dori să ajungă să lupte cu campionii categoriilor la care competiționează, în speță cu Cody Garbrandt, respectiv Tyron Woodley.

Divizia MMA : În final, ne poți da un prognostic pentru meciul secolului Mayweather vs Mcgregor? De partea cui vei fi pe 26 august?

Tudor Prian : Sunt de partea lui Conor 100% însă nu cred că va câștiga.  Meciul acesta se face pentru bani, cred că e destul de clar pentru toată lumea, cu toate acestea în adâncul sufletului meu, mi-aș dori o supriză din partea lui Conor, o directă de stânga pe pasul înainte a lui Floyd ( eehh… dacă ar fi așa de simplu J).  Oricum nu ne mai ramane mult și vom vedea ce se întâmplă.

Categories
Profil de antrenor

RELATED BY