Sursa foto: psihologiasportului.ro

Luptătorul de MMA, prin ochii unui psiholog

Psiholog sportiv: Irina Anda Babău
Sursa foto: psihologiasportului.ro

Admiraţi de unii pentru curaj şi judecaţi de alţii pentru că îşi împart pumni şi picioare, practicanţii de sporturi de contact rămân nişte indivizi interesanţi. În încercarea de a realiza un profil al luptătorului, de a determina dacă există trasători comune ale celor care au ales sporturile romantice, am contactat-o pe Irina Anda Babău – psiholog şi psihoterapeut în cadrul Asociaţiei Pentru Psihologia Sportului.

Irina a avut amabilitatea de a face o descriere a practicantului de MMA şi de a ne răspunde la câteva întrebări.

MMA este un sport care presupune o implicare totală şi un angajament  pe care sportivul şi-l ia faţă de sine însuşi şi anume acela de a lupta până la capăt. Eforturile şi sacrificiile din antrenament au rolul de a pregăti sportivul pentru a aplica cele mai bune strategii, pentru a face faţă loviturilor, pentru a domina si rezista până la finalul eventual câştigător. Întâlnim tot felul de tipologii de personalitate în acest sport şi putem vorbi despre anumite trăsături necesare luptătorului de MMA.  Performanţa înseamnă, în fapt, o luptă cu adversităţile. Înseamnă să treci de la ceea ce a fost cumplit de greu ieri la ceva şi mai greu azi, întărindu-te ăi depăşindu-ţi mereu propriile limite. Dincolo de însuşirea unor tehnici de luptă, a fi un combatant necesită o anumită doză de agresivitate, fără de care într-un moment de colaps sau durere, orice individ ar avea tendiţta de a renunţa. Perseverenţa şi determinarea, o doză mare de curaj  şi  dedicarea totală, întrucât nimeni nu poate lupta cu jumătăţi de măsură, reprezintă caracteristici fundamentale unui învingător. Dacă intri în ring temător şi cu reţineri rişti să ieşi din luptă destul de „avariat ”. Există şi luptători blânzi, contrar ideilor ca cel ce  luptă este neapărat furios şi rece,însă ei intră în ring cu acelaşi mental de combatant, în care regulile jocului nu mai ţin de sentimentalisme. Tăria psihică şi rezistenţa la frustrare determină de asemenea reuşita în luptă, dar şi isteţimea şi spontaneitatea reprezintă calităţi ce pot face un joc să fie cîştigator sau nu.

Divizia MMA: Există un background comun – de ex situaţia din familie, educaţia.  Am auzit afirmându-se că sunt multe cupluri de fraţi care au avut succes în sporturile de luptă. Mi-ai putea spune, din experienţa ta, dacă acest lucru are legatură cu performanţa?

 Irina Anda Babău: Ca background comun putem spune că ţine de mediu. Dacă într.-un cerc de prieteni sau la mine în zonă se practică acest sport sigur că pot ajunge şi la mine influenţe care să mă facă să frecventez. Este vorba mai mult despre alegerile pe care le avem la dispoziţie la un moment dat, de îndrumările pe care le primim de la persoanele pe care le consideram importante în viaţa noastră. În ceea ce priveşte cuplurile de fraţi care au avut succes nu mă  pot pronunţa pe baza unor teorii sau statistici, întrucât nu am cunoştinţe despre ele, însă privind obiectiv pot spune că susţinerea necondiţionată, dezinteresată şi totală reprezintă unul dintre factorii cheie de care are nevoie un sportiv pentru a putea depăşi obstacolele. Dacă aceasta vine de la un frate care practică acelaşi sport şi care înţelege cu adevărat tóate trăirile este cu atat mai bine şi mai uşor de înţeles. Există cu siguranţă la fel de multe echipe în care membrii nu sunt rude şi plâng aceleaşi lacrimi la reuşită sau la eşec. Este vorba, cred eu, doar despre dragostea împărtăşită, despre munca depusă împreună şi lupta pentru aceleaşi idealuri, despre maturitatea cu care membrii unei echipe, fraţi sau un, înţeleg că nu sunt în competiţie ci trag la aceeaşi căruţă.

Divizia MMA: Ai întâlnit cazuri în care diverşi sportivi au dezvoltat boli precum anorexia, bulimia – din cauza grijii asupra greutăţii?

Irina Anda Babău: Personal am în lucru sportivi din alte domenii care au tendinţe ce pot conduce la tulburări de acest gen, ca şi in domeniul MMA, acolo unde proba cântarului este relevantă. În anumite discipline câteva kg în plus pot înseamna îngreunarea reacţiilor rapide, oboseala ce se instalează mai repede, etc. Pe lângă tóate eforturile la care este supus organismul, constrângerea alimentară poate reprezenta o provocare prea  mare pentru unii. Creierul este dependent de plăcere şi este bine cunoscut faptul că stomacul, fiind considerat creierul nostru emoţional, îşi cere partea. Sentimentele de culpă după ingererea de alimente teoretic nepermise pot conduce la un comportament bulimic sau la un refuz total de a se mai alimenta corespunzător , ceea ce poate favoriza anorexia.

Divizia MMA: Faptul că cineva îşi dedică foarte mult timp sportului, afectează viaţa social a individului? Putem spune că un luptator este o fire mai singuratică?

Irina Anda Babău: Că este o fire mai singuratică nu putem spune doar din prisma sportului pe care îl practică. Luptătorul poate avea şi o fire mai orientată către sine, atunci când este predominant introvertit,  sau mai deschisă înspre ceilalţi, extrovertit aşa cum spune manualul. Însă, ca în orice disciplină sportivă, fie ea de echipa sau invididuală, sportivul petrece mult timp cu sine insuşi. Dialogul cel mai frecvent este cel interiorizat, dialog ce face parte din antrenamentul mental dacă dorim ca acesta să fie în avantajul sportivului şi nu să il saboteze. Se spune că performanţa este o luptă permanentă între planul mental şi cel biologic, iată deci că luptătorul şi singur fiind are deja un adversar de combătut . De aceea are nevoie de perioadele sale de izolare, de concentrare máximă şi focus, iar aceasta ţine mai mult de igiena mentală şi emotională de care are nevoie un luptător echilibrat. Odată ieşit din ring luptătorul poate fi sociabil, volubil, carismatic ca toţi oamenii atunci când intră în cadrul familial sau în cercul de prieteni.

Divizia MMA: Consideri că agresivitatea din ring se reflectă şi în afara lui? Sunt luptătorii nişte indivizi agresivi?

Irina Anda Babău: Agresivitatea este o trăsătură pe care o ai sau nu o ai, insă cu un echilibru emoţional bun si antrenament mental ea poate fi controlată şi activată în momentele în care este necesară. Este necesar sa subliniem diferenţa dintre agresivitate şi violenţă, prima fiind mai degrabă forţa dominantă a oricarui individ, iar a doua presupune deja trecerea la acţiune, lovire şi vătămare fizică, pe care o întâlnim din păcate în medii şi situaţii care nu au nicio legatură cu sportul. Unii soţi ajung să se creadă în ring în propia casă şi  se comportă ca prímatele, spre deosebire de luptătorii profesionişti care trebuie respectaţi şi priviţi in raport cu sportul pe care îl practică , nu  prin prisma a cât de răi sau agresivi par.

Divizia MMA: Ştim că sunt foarte mulţi luptători care, deşi bine pregătiţi, nu pot trece peste emoţiile meciului şi clachează. Se poate face ceva în aceste cazuri?

Irina Anda Babău: Sigur că se poate face. Antrenamentul în sportul de performanţă nu  înseamnă doar depăşirea limitelor fizice, ci susţinerea eforturilor prin echilibru mental dobândit în timp. Acesta presupune un antrenament la fel de serios ca cel fizic. Psihologia sportivă se ocupă tocmai de acest aspect, Fiecare domeniu are specialiştii săi, care ar trebui să se ocupe doar de dezvoltarea acestor abilităţi,  nu cum se întâmplă momentan în sportul românesc , când tóate nevoile sportivului sunt acoperite de o singură figură de susţinere, care nu are abilităţile şi competenţele necesare acestei specialităţi.

Divizia MMA: În ceea ce priveşte motivaţia pentru performanţă, putem vorbi despre diferenţe între sexe?

 

Irina Anda Babău: Motivaţia nu ţine de gen ci de structura fiecăruia. Altfel am avea doar campioni de gen masculin sau feminimşi am pregăti, în consecinţă doar persoanele de genul mai avantajat. Testosteronul, hormonul care se află într-un procent mai mare la bărbaţi decât la femei poate contribui la o doză mai mare de dinamism şi forţă, însă avem atât de multe cazuri în care femeile au excelat, au luptat cu atâta înverşunare pentru a-şi atinge obiectivele încât nu avem voie să luăm din meritele cuiva bazându-ne pe teorii neverificate. Este doar o chestiune de alegere în ce domenii să işi canalizeze forţele, iar sportul inseamnă pasiune şi talent, iar acestea nu ţin de gen.

 

Divizia MMA: Cât este de importantă consilierea psihologică a unui luptător şi care sunt riscurile absenţei acesteia? Totodată, cât este de important ca antrenorul să fie pregătit în acest sens, să poată consilia sportivul?

 

Irina Anda Babău: În general, antrenorul a dobândit din experienţa proprie nişte abilităţi de susţinere şi asigurare a unui confort emoţional al sportivului, însă ajungem să lăsam pe umerii acestuia un domeniu mult mai vast şi mai complex care înseamnă mai mult decât a încuraja în momentele critice. Dacă vorbim de consiliere intră deja pe un teren de specialitate. Antrenorul comunică, interacţionează cu sportivul şi acesta este deja un schimb de informaţii şi energie, însă intervenţia de specialitate vizează aspecte care trebuiesc investigate şi modélate de către specialişti. La nivel amatorial este posibil orice , însă dacă vorbim de performană rigoarea un mai este o opţiune.

 

Divizia MMA: Îmi poţi spune câte ceva despre Asociaţia Pentru Psihologia Sportului? – care sunt obiectivele, ce cursuri oferă , etc.

 

Irina Anda Babău:  Asociaţia pentru Psihologia Sportului a apărut tocmai din dorinţa de a oferi sportului respectul pe care îl merită. Cu implicare amatorială vom avea rezultate pe măsură, iar sportul românesc se afla deja  într-o decădere grava. Ţine tot de noi, de fiecare în parte, să respectăm munca sportivilor, să tratăm performanţa cu seriozitate, să ne respectăm fiecare competenţele şi să  fim conştienţi de propriile limite şi de faptul că orice situaţie poate fi îmbunătăţita dacă avem ajutorul potrivit.

Astfel, am decis să ne reunim competenţele şi experienţa pentru a participa la schimbarea în bine pe care o dorim sportului de performanţă. Oameni cu ani de experienţă în tóate domeniile sportului sunt implicaţi în diferite proiecte în ţara şi ne mândrim că fac parte din echipa noastră. Asociaţia pentru psihologia sportului oferă cursuri în ţară pentru a putea ajunge la cei care au nevoie de noi, dar vă invit pe site-ul nostru www.psihologiasportului.ro pentru a-i cunoaşte pe fiecare în parte şi pentru a le solicita intervenţia acolo unde este nevoie. Vă multumesc dumneavoastră pentru interesul pe care ni l-aţi arătat şi pentru că mediatizaţi acest subiect!

Sursa articolului: http://diviziamma.ro

Categories
Articole

RELATED BY