Sursa foto: facebook.com/pg/Ciprian-Carausu

Profil de antrenor: Ciprian Cărăușu

Sursa foto: facebook.com/carausu.ciprian.3

Profil de antrenor este un nou concept al site-ului Divizia MMA, și își propune să facă cunoștință cititorilor cu oamenii de la colțul cuștii sau al ringului.

Indiferent de disciplina pe care o predau, antrenorii joacă un rol esențial în susținerea și promovarea sportului.

Cu toții știm că și ei își sacrifică timpul, viața personală și resursele alături de sportivi.

Astăzi vom face cunoștință cu Ciprian Cărăușu, antrenor de Arte Marțiale Mixte și de BJJ în cadrul clubului Absoluto București.

În vârstă de 38 de ani, originar din județul Arad, Ciprian Cărăușu locuiește în București de aproape 30 de ani, și practică Arte Marțiale de aproape tot atâta timp.

Cu o carieră în MMA-ul profesionist cu 2 victorii și o înfrangere, Ciprian “The Hulk” Cărăușu a reușit rezultate foarte bune în Karate dar și în BJJ. Este fost Campion Național la Karate, câștigător al Cupei României la BJJ și vicecampion European la BJJ No Gi în 2013.

 

Divizia MMA :   În ceea ce privește sportul, care a fost ’’prima ta dragoste’’? Cu ce sport ai început și la ce vârstă?

 

Ciprian  Cărăușu : Am început în toamna lui 1990 să practic karate shotokan pe când aveam 12 ani abia împliniti, deci pot spune că prima dragoste e karateul, deși mi-am dorit foarte mult sa fac box având în vedere că tatăl meu a fost vicecampion național la box!

Divizia MMA :    Care este primul sfat pe care îl dai unui începător, atunci când îți intră în sala de antrenament?

 Ciprian  Cărăușu  îi spun să fie răbdător pentru că, dacă discutăm despre MMA,  e ca o carte mare compusă din 3 capitole extrem de grele (striking,clinching&takedowns,grappling) , și nu pot fi învățate într-o zi! Deci multă răbdare și perseverență!

 

Sursa foto: facebook.com/carausu.ciprian.3

Divizia MMA :    Deși ai centura neagră în BJJ, oficial ești unul dintre antrenorii de MMA ai clubului Absoluto. Este o alegere personală? Dacă ar trebui să  prioritizezi cele două discipline, care ar fi pe primul loc?

 

Ciprian  Cărăușu : Ceea ce nu știu foarte mulți e că sunt centură neagră în karate încă din 1996,  deci cu 20 de ani înainte să primesc centura în BJJ!  MMA-ul pentru mine e o alegere încă din copilărie!  Fără să știu mi-am dorit mereu să îmbin toate stilurile,  ba chiar plănuiam să am o academie de arte marțiale în care să se poată practica atât lupte, judo, box, kickbox, karate și să devin un luptator complex care poate lupta cu orice tip de practicant! Pot spune așadar că am avut MMA-ul în sânge și în minte! E posibil ca un factor important în toată situația asta să îl joace filmul Sport Sângeros”, în care acțiunea e dată oarecum de un turneu de MMA!  Adevarul e că imediat după ce am vazut filmul ăsta, prin 89 am început să visez să fac kickbox !

În plus, nu mulți știu că toată mișcarea de jiu jitsu din România a pornit de la o casetă cu UFC 2 pe care o aveam de la facultate (prof  Dan Deliu),  în care Royce caștiga turneul 2 fără nici un drept de apel din partea celorlalți

Caseta a ajuns prin mine la Tudor Mihaiță, și de la discuții pe tema asta în sala de forță unde eu eram antrenor de fitness pe atunci ,(2002-) Tudor a început să se intereseze cum se poate practica BJJ!

 

Dacă ar trebui să fac un clasament cu ce arte marțiale iubesc mai mult mi-ar fi foarte greu pentru că mintea și sufletul meu le iubesc pe toate , dar dacă m-ai pune să aleg una singură pe care să o practic toata viața , e probabil Jiu jitsu pentru că e atât eficient cât și foarte distractiv!

 

Divizia MMA :   Luând în considerare întreaga ta activitate în lumea sportului, care dintre cele două ipostaze ți-au adus mai multe satisfacții? Cea de sportiv sau cea de antrenor? Există și vreun episod memorabil pe care ai vrea să-l împărtășești cu noi?

 

Ciprian  Cărăușu : Îmi plac ambele ipostaze . Eu sper ca și la batrânețe o să fiu atât practicant cât și antrenor! Nu mă vad doar stând pe margine cum se întâmplă cu mulți antrenori din artele marțiale tradiționale și să dau indicații pentru că sportul curge prin venele mele! Atâta timp cât mă mișc în sală cu elevii și colegii mei , simt că trăiesc! Sportul e terapie pentru mine!

 

Momente memorabile sunt multe și îmi e greu să aleg unul anume

Fiecare meci,  fiecare competitive,  fiecare cornering își are istoria lui!

Divizia MMA :   Există vreo persoană providențială în viața ta care te-a influențat sau te-a motivat în sport?

 

Ciprian  Cărăușu  : Tata e omul care m-a motivat indirect, deși m-a susținut tot timpul să fac ceea ce îmi doresc! Cum spuneam mai sus,  tata a fost vicecampion național de box , a fost pentru mine inspirație și idol!

Mai apoi au fost toți ceilalți de lânga mine : familia și colegii de la sălile la care am fost!

 

Divizia MMA :   Cu siguranță mulți fani ai MMA ului autohton vor să știe dacă intenționezi să te întorci în cușca de MMA, de data asta ca luptător. Ai vreun plan in acest sens?

 Ciprian  Cărăușu : Nu am pus niciodată punct carierei de luptător și încă sunt zile când visez să lupt din nou în cușcă, însă circumstanțele fac foarte greu acest lucru! Faptul că am o familie de întreținut iar banii din meciuri sunt extrem de puțini mă fac să cred că șansele să mă vadă din nou în cușcă/ring sunt mici, deși repet , nu am zis niciodată stop joc!

 

Dacă ai putea alege, cu ce luptător (din țară sau din afară) ai vrea să te întâlnești în cușcă sau pe tatami?

 Ciprian  Cărăușu : Dacă ar fi să aleg, probabil aș alege să lupt cu Connor Mcgregor!  îmi place stilul lui, îmi place vorbăraia lui ! Pe unii poate îi enervează că e arogant și nesimțit pe alocuri, dar pe mine mă distrează și apreciez că știe sa faca show! It’s part of the game and I take it as it is să zic așa!

În plus e și categoria mea de greutate!

Mă întreabă des elevii dacă mi-ar fi frică să lupt cu el!  Păi de ce sa îmi fie,  doar nu mă omoară.

În plus cred în șansa mea,  tot timpul am crezut în mine!

Și ca o glumă..KO  nu îți poți lua decât o data,  iar de finalizat …

 

Divizia MMA :  Ai vreun antrenor preferat pe care ai vrea să-l copiezi? Sau poate o teorie în ceea ce privește antrenoratul pe care o adopți?

 Ciprian  Cărăușu:   Am mai mulți antrenori pe care îi urmăresc: Greg Jackson (Jackson Wink MMA), Rafael Cordeiro (Kings MMA și Black House),  John Danaher (grappling), Bolt (wrestling MMA de la Black House)și încă mulți alții, iar din Romania desigur pe Tudor care îmi e și prieten și antrenor și pot spune cu mâna pe inimă că e un antrenor extraordinar,  mai ales ca e autodidact!

Legat de teorie de antrenament aș putea spune că “Vale Tudo” expresia braziliana de la care a pornit MMA-ul în zona aia mi se potrivește!

Nu contează ce stil adopți sau ce tehnică, cred că atâta timp cât îți găsești piesele de puzzle care ți se potrivesc totul e perfect.

Stilurile te îngrădesc! Un luptător modern și complex trebuie să se adapteze la orice oricând!

 

 

Divizia MMA :   Care este profilul luptătorului/ al elevului cu care colaborezi cel mai ușor? Sau cu alte cuvinte, ce calități îți dorești să aibă cei care îți intră în sală?

Ciprian  Cărăușu:  Îmi plac oamenii visători și în același timp muncitori, deci un profil perfect de luptător pot spune că trebuie să fie perseverent în a-și atinge scopul și anume să devină campion de MMA sau BJJ dacă vorbim și de BJJ, pentru că antrenez și BJJ!

De-a lungul anilor am realizat însă că pot lucra cu toate tipurile de oameni și le ințeleg orgoliile unora dintre ei .

Un antrenor bun trebuie să fie și un bun psiholog , să se poată mula pe toate tipologiile și să scoată de la aceștia tot ce e mai bun pentru sport și pentru ei!

 

Divizia MMA :   Sportiv muncitor vs sportiv talentat. Cu cine lucrezi mai bine?

Ciprian  Cărăușu:  Chiar cred ca pot lucra cu ambele tipologii! Mă bucur că am în sală însă câțiva luptători de viitor care pot spune că sunt atât talentați cât și muncitori! Aștept gale de MMA să îi descopere și să îi ajute să crească, pentru că asta e cel mai greu la noi și riscă să se piardă talentul și munca, atât a lor cât și a noastră, a antrenorilor!

 

Divizia MMA :   Îți îndrumi elevii fie spre MMA, fie spre BJJ în funcție de calitățile sau ’’vibe-ul’’ lor? Crezi că un sportiv poate face performanță în ambele discipline?

 Ciprian  Cărăușu:  Pe elevii de la MMA îi îndrum să învețe din tóate, cel puțin bazele, iar apoi dacă observ un talent într-o anumită direcție le spun ,dar îi las să decidă singuri ce vor face!

Cât despre performanță eu cred ca e mai greu de realizat dacă sportul respectiv nu e practicat încă de mic!

E adevarat însă că sunt oameni cu care lucrez în special în privat și pe care i-am sfătuit să aleagă fie MMA fie BJJ în funcție și de scopul cu care au venit la sală și de calitățile și vârsta lor!

BJJ  mi se pare mai ușor de practicat la orice vârstă, MMA-ul în schimb necesită anumite calități fizice iar pentru cei ce se apucă de sport la peste 30 de ani mi se pare mai greu de atins ! Nu zic că nu se poate, zic doar ca mult mult mai greu.

În plus după cum spuneam ceva mai sus, BJJ e doar un manual pe când MMA ul are 3!:)

 

 

Divizia MMA :   În încheiere, că tot este la modă, ne poți da un prognostic pt Mayweather vs Mcgregor? În calitate de luptător de MMA, tu ai accepta un meci de box cu un boxer neînvins, dacă ai fi motivat, bineînțeles? Ce părere ai avea dacă un sportiv de-al tău ar vrea să facă acest lucru?

Ciprian  Cărăușu : Din punctul meu de vedere Connor e un începător în box,nu cred că are decât șansa unui KO norocos dar atât! Boxul e alt sport! Pe reguli de MMA, Mayweather ar fi mâncat în primele secunde dar în box e rege!

Dacă aș accepta un meci de box sau alt stil cu un luptător celebru în acel sport? Desigur de ce nu? Mai ales dacă  mi-ar aduce notorietate și de ce un, bani! Toți avem două mâini și două picioare, ce se poate întâmpla?

Dacă unuia dintre sportivilor mei li s-ar propune un meci sau ei ar vrea să facă asta , i-aș sfătui să o facă în modul cel mai eficient pentru ei.

Viața sportivă e scurtă, așa că trebuie să fim cât mai eficienți cu timpul nostru!

 

 

Categories
Profil de antrenor

RELATED BY