Luptătorul UFC Ion Cutelabă, gradat cu centura albastră în BJJ de către Tudor Mihaiță

Sursa foto: facebook.com/tudor.absolutobjj

Luptătorul  UFC Ion Cutelabă a participat zilele trecute la un seminar de Jiu-Jitsu Brazilian ținut de Tudor Mihăiță.

Ion Cutelabă  , originar din Republica Moldova, este un luptător de MMA foarte tânăr (23 de ani) și deja se poate lăuda cu un palmares de 13-3 MMA, 2-2 UFC.

Sunt zvonuri conform cărora ar putea fi următorul challager la titlul categoriei semi-grea.

Pentru lumea BJJ-ului autohton, Tudor Mihăiță nu mai are nevoie de prezentare.

A fost și rămâne unul dintre pionierii acestui sport , prima centură neagră din România, iar performanțele sportivilor săi și ale cluburilor patronate de el vorbesc de la sine.

Tudor și-a anunțat recent retragerea din activitatea de antrenor de MMA, însă se ocupă în continuare de partea de BJJ.

Ion Cutelabă se pregătește pe partea de BJJ la clubul Absoluto BJJ Burlacu din Republica Moldova, îndrumat direct de  Alexandru Bîrlea, sub patronajul lui Tudor Mihăiță.

Cu ocazia seminarului de BJJ, Tudor l-a promovat pe Ion Cutelabă la centura albastră.

 

Contactat de Divizia MMA, Tudor a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări cu privire la evoluția lui Cutelabă

 

Divizia MMA :  Am înțeles că recent l-ai promovat pe Ion Cutelabă la centura albastră. Ai fost vreun pic influențat în această decizie de performanța lui în UFC sau ai privit strict din progresul lui în BJJ?

Tudor Mihaiță:  Ion Cutelabă a fost prezent la seminarul susținut de mine în Cahul (Rep. Moldova) pentru Absoluto BJJ Burlacu.Alexandru Bîrlea, antrenorul Absoluto BJJ Burlacu, îl antreneză pe Ion în BJJ în ultima perioada și mi-a spus să  îl urmăresc pe Ion pentru a îi evalua nivelul raportat la standardele de gradare în BJJ ale Absoluto.Performanța în MMA nu este tocmai relevantă pentru gradarea cuiva în BJJ, pentru că sunt mulți luptători, chiar și în UFC, care evită solul menținând lupta în picioare. Ion este însă un sportiv cu o experiență vastă în judo, sambo etc. și nu am facut decât să confirm un nivel de pregătire în lupta la sol care este evident atunci când îl urmărești pe saltea.

Divizia MMA:   Crezi că promovarea îl va motiva și mai mult în luptele următoare?

Tudor Mihăiță : Ion este printre cei mai motivați sportivi pe care i-am intâlnit în artele marțiale. Din punctul meu de vedere este calitatea nr. 1 pe care un sportiv trebuie să o aibă pentru a avea succes. Sper că centura obținută să îl convingă să continue antrenamentele în BJJ pentru mulți ani înainte de acum încolo, chiar și după  încheierea carierei în MMA .

Divizia MMA :   ”Ochiul” tău experimentat de profesor de BJJ  vede în el și un potențial campion la BJJ, sau crezi că MMA-ul i se potrivește lui Ion?

Tudor Mihăiță :  El este deja pe un drum care l-a adus în cea mai mare organizație de sporturi de contact din lume și unde performează cu succes.Pentru a avea rezultate similare în BJJ ar trebui să se defocuseze de la pregătirea pentru MMA și nu cred că are motive să o facă.

Divizia MMA :  Din experiența ta, care tranziție este mai eficientă din punct  de vedere al performanțelor la nivel înalt: BJJ către MMA sau invers?   Crezi că un sportiv poate face performanță în ambele?

Tudor Mihăiță:  Sunt două sporturi foarte diferite.  E încă posibil în MMA să vedem practicanți de BJJ care au succes fără să facă prea mult sau chiar deloc cross training. Un caz recent este Ryan Hall, câștigător al Ultimate Fighter, care e un BJJ-ist pur.  Invers este imposibil.  BJJ-ul la nivel înalt a ajuns atât de specializat din punct de vedere tehnic și tactic, încât nu poți veni din zona MMA cu pretenții la marea performanță.

Divizia MMA:  Cum se comportă  Ion Cutelabă  în dojo? Tinde să fie mai agresiv cu colegii de antrenament, își  folosește armele din MMA?

Tudor Mihăiță:  Nu exagerez când spun că este o bucurie să îl vezi pe Ion făcând sparring de BJJ.În special cand ai un ochi format nu poți să nu apreciezi agilitatea și abilitatea unei forțe a naturii la 106 kg.  Combinația sa de proiectări din judo/sambo și  lupta  la sol din BJJ este impresionantă.  Îi  lipsește complet agresivitatea, având ceea ce în BJJ se numește “flow”.

Divizia MMA  :  Cum te simți știind că ești singurul antrenor de BJJ cu 2 spotivi in UFC din România?

Tudor Mihăiță:   Alexandru Bîrlea, afiliatul nostru în Republica  Moldova și cel care contribuie foarte mult la dezvoltarea BJJ-ului peste Prut, este cel care se ocupă de pregătirea lui Ion în BJJ.Am discutat ca ei să vină la București pentru câteva sesiuni de pregătire cu echipa pro de MMA a Absoluto și voi fi la dispoziția lor cu orice îi pot ajuta.Implicarea mea directa în MMA este limitată în acest moment, pentru că în urmă cu ceva timp am decis să ma retrag din antrenoratul de MMA.  Avem însă antrenori foarte valoroși la Absoluto București, precum Ciprian Chiru, Ciprian Cărăușu și Radu Paul, cei care duc mai departe performanța pentru clubul nostru în MMA și care îl pot ajuta pe Ion.

Îi mulțumim lui Tudor pentru timpul său și cu siguranță vom mai sta de vorbă și cu alte ocazii, dat fiind că este unul dintre cei din BJJ-ul și MMA-ul autohton care chiar au un cuvânt important de spus.

 

 

 

Categories
BJJStiri

RELATED BY