Sursa foto: twitter.com

Momo Shimizu, la doar 12 ani devine reprezentanta noii generații de luptători MMA

 

Fără îndoială Artele Marțiale Mixte trec printr-un proces de expansiune fulminantă.

Expansiunea celebrei promoții UFC , RIZIN sau Bellator, dar și popularizarea sportului la nivel amator prin evenimentele și competițiile sub egida IMMAF (Federația Internațională de Arte Marțiale Mixte) au atras tot mai mulți practicanți.

La nivel amator, promoțiile care acceptă și tineri sub 18 ani îi diferențiază pe categorii de vârstă (sub 16 și/sau sub 18 ani) și se folosesc mai multe protecții (cască, manuși mai mari, tibiere).

La nivel profesionist este obligatoriu ca toți participanții să aibă împliniți 18 ani, deoarece regulamentul este mai permisiv, mai dur, dar și pentru că luptătorii trebuie să se poată reprezenta singuri  și semna ei înșiși contráctele.

Deja ne-am obișnuit cu luptători foarte tineri în Octogon .  Angela Lee,  în vârstă de 20 de ani este cea mai tânără campioană UFC, Vitor Belfort a debutat la vârsta de 19 ani în aceeași promoție, Nick Diaz avea doar  20 de ani când a semnat cu UFC, iar exemplele mai pot continua.

Luptătoarea japoneză Momo Shimizu a reușit totuși să șocheze și să surprindă prin rezultatele sale, la doar 12 ani.

Momo a înfruntat o adversară cu 12 ani mai mare, ceea ce a provocat reacții diferite în rândul pasionaților de MMA și un numai.

În ce măsură putem vorbi despre o luptă dispoporționată sau nu?

Momo s-a impus prin rear neck chocke încă din prima repriză, ceea ce a mai atenuat din reacțiile critice cu privire la diferența de vârstă.

Totuși, mai mulți factori ar trebui luați în considerare înainte de a trage o concluziona dacă meciul a fost sau un echitabil.

Momoko Yamasaki, adversara lui Momo, în vârstă de 24 de ani lucrează cu normă întreaga ca hostess într-un restaurant, în timp ce Momo se dedică în totalitate sportului, antrenându-se 18 ore pe saptămână.

Deși pentru noi poate părea incredibil și într-o oarecare măsura imoral ca un copil de 12 ani să lupte pe regulament de Arte Marțiale Mixte (chiar dacă este vorba de regulament amator), trebuie să avem în vedere că  în unele culturi din lume, copiii practică sporturi de combat de la vârste mult mai fragede, adesea înainte de a fi implinit 4-5 ani.

Desigur că lucrurile ar sta un pic diferit dacă este vorba de un regulament pro, deoarece intră în discuție chestiuni legate de legislația muncii pentru minori, în ce măsură sunt sportivii capabili să își decidă și urmărească interesele la vârste așa fragede etc.

Victoria obținută de Momo cu siguranță a ’îndulcit’’ reacțiile critice.

De asemenea a ajutat și felul în care a fost obținută. Un KO sau un stoppage din motive de sângerare precis ar fi stârnit multe păreri contra, cum poate vă amintiți că s-a întâmplat și într-o promoție autohtonă , când s-au confruntat două sportive valoroase, una de 17 ani provenind din kick-boxing, și o judoka  de 15 ani. Cea dintâi și-a asigurat victoria imediat printr-o serie de lovituri care au deschis arcada adversarei, determinând arbitrul să încheie lupta.

În asftel de cazuri mereu vor fi păreri pro și contra, dar important este ca toată lumea să vadă și să promoveze latura sportivă a competiției.

 

 

 

 

 

Categories
Stiri

RELATED BY