Sursa foto: vice.com

Sara Kawthar:”Cât de departe putem merge în a defini ce înseamnă femeie puternică?”

Sara Kawthar – practicantă de kickboxing, lansează pe contul ei de instagram întrebarea: Cât de departe putem merge în a defini ce înseamnă femeie puternică?

Continuă cu specificaţia femeie de religie musulmană. Pot femeile musulmane – etichetate ca fiind supuse – să fie considerate luptătoare profesioniste? Pe blogul său – devenit pagină Instagram, sara prezintă o imagine a femeii musulmane, foarte rar mediatizată – cea a femeii puternice şi curajoase.

“Media prezintă femeile ca fiind supuse. Înţeleg de ce oamenii ar putea crede asta iniţial – explică Sara. În mod tradiţional, femeile musulmane nu au fost implicate în sporturi, cu atât mai puţin sporturi de luptă”.

În multe ţări arabe, accesul femeilor în sălile de sport este restricţionat. În timpul competiţiilor internaţionale, acest lucru este evident. Sara adduce în discuţie Olimpaida, unde concurează multe femei, din toată lumea, mai puţin ţări arabe. “E trist,” spune ea” Şi acest lucru perpetuează un stereotip”.

Interesul Sarei în a promova comunitatea de femei musulmane luptătoare este unul personal. Este mândră de religia ei, poartă văl şi este practicantă de kickboxing.”Am crescut jucând fotbal, am continuat cu taekwondo iar acum kickboxing. Cred că îmi place să îmi folosesc picioarele” – spune ea râzând. În competiţii, Sara spune că nu s-a simţit niciodată discriminată din cauza religiei ei dar că se consider norocoasă. Ştie multe femei cărora li s-a dat ultimátum – fie să renunţe la văl, fie să abandoneze.

“Organizaţii precum AIBA – şi USA Boxing au interzis vălul. AIBA spune că au reguli în ceea ce priveşte siguranţa. Dar daca Muay Thai – un sport unde poţi să te răneşti atât la braţe cât şi la picioare în timpul meciului – poate ţine cont de diferenţele culturale, ar trebui să poată şi boxul” – susţine Sara.

Sara a început proiectul pentru că a vrut să vadă dacă mai sunt femei ca ea. Alte femei purtătoare de văl, care luptă. S-a demonstrat că sunt foarte multe.

Luptătoarea australiană de Muay Thai Carol Earl a fost prima femeie care i-a atrás atenţia Sarei. Carol luptă de asemenea cu văl – este singura luptătoare profesionistă din Australia care face asta şi susţine că i-ar fi mult mai uşor să renunţe la el, având în vedere reacţia publicului când intră în ring. Pe de altă parte, portul ei stârneşte admiraţie din momentul în care începe să boxeze. Misiunea ei este de a schimba percepţia despre Islam şi a falsei presupuneri că tóate femeile sunt supuse.

 

 

 

Potrivit Sarei, în ultimii cinci ani au fost progrese remarcabile în ceea ce priveşte cum sunt văzute femeile luptătoare în lumea islamică. “Nu exista box feminine în Pakistan iar acum înfloreşte în toată ţara şi sunt şanse ca Pakistan să trimită o femeie practicantă de box la următoarea Olimpiadă. Egipt şi Malaysia au multe luptătoare de MMA. Turcia şi Maroc se remarcă prin Muay Thai şi kickboxing. Maryam El Moubarik a câştigat aurul la un concurs internaţional de Muay Thai, purtând văl!”

Sara susţine că soluţia pentru a distruge stereotipurile este: “Să continuăm să spunem poveşti de success, inspiraţionale despre femei care sunt oricum dar nu supuse. Percepţia oamenilor se va schimba”.

Sara este impresionată de feedback-ul primit : “Sunt multe femei care urmăresc pagina sperând că vor găsi motivaţia să îşi pună mănuşile şi să se alăture grupului. Este extraordinar să întâlneşti femei care erau îngrozite de gândul de a se duce la sală şi care au ajuns să concureze în final”

Categories
Articole

RELATED BY