Sursa foto: mmafighting.com

Decizia lui Herb Dean – contestată

Într-o situaţie ideală, singurul moment în care atenţia este îndreptată asupra arbitrului, este cel în care se anunţă câştigătorul. Însă, din când în când, arbitrul ajunge să joace un rol mai important în luptă, caz în care de cele mai multe ori, una dintre părţi se consideră defavorizată. În această poziţie se află veteranul Herb Dean, în urma controversatului meci dintre Dustin Poirier şi fostul campion al categoriei uşoare, Eddie Alvarez – la UFC 211, în Texas.

Herb Dean a dat decizia de No Contest după ce a declarat că genunchii lansaţi de Alvarez un au fost intenţionaţi dar l-au pus pe Poirier în imposibilítate de a continua lupta.

Întrebarea care se pune este dacă Alvarez ar fi trebuit să fie descalificat şi Poirier declarat câştigător după ce a primit o a treia lovitură de genunchi, ilegală. În acelaşi timp, se poate face acest lucru având în vedere că Texas nu a adoptat Regulamentul Unificat MMA?

Dean a declarat pentru MMAjunkie că a trebuit să decidă dacă Alvarez a încălcat regulamentul în mod intenţionat sau dacă a făcut asta fără să ştie că este illegal.

“L-aş fi descalificat dacă aş fi crezut că o face intenţionat” – spune Dean. “După cum văd eu lucrurile, Eddie nu ar fi putut să vadă dacă genunchiul lui Poirier era jos sau nu şi cel mai probabil nu a vrut să lovească illegal. Consider intenţionat atunci când cineva vrea să sfideze regulile şi să fie băiatul rău. În acest caz trebuie descalificat. Nu cred că Alvarez a vrut să fie rău”.

Poirier nu este de aceeaşi părere: “Sunt protejat de regulament. Cred că el încearcă să-şi apare fundul. De fiecare dată când cineva lansează o lovitură, este intenţionat. M-a lovit intenţionat cu genunchiul la cap în timp ce eram jos”.

Dean susţine că luptătorii sunt mereu instruiţi înaintea meciului. “În ceea ce priveşte loviturile când unul este jos, s-a tot vorbit în ultimii ani despre jocul de a pune un singur deget jos pentru ca lovitura de picior la cap să fie considerată interzisă”. Arbitrul un îl acuză pe Poirier că încearca să joace jocul. El spune că a fost o chestiune de timing. Totodată, îl înţelege pe sportiv că încearcă să îşi apere cauza “Nu o iau personal. Nu e vorba de mine aici. El este luptător. Eu nu fac decât să încerc să fac o treabă bună care să îi servească lui şi celorlalţi sportive. Aici e vorba despre el. Trebuie să facă tot ce poate. Dacă simte că trebuie să conteste decizia, să o facă. Lupta este una dintre cele mai importante din cariera lor”.

Categories
MMA

RELATED BY