Destepți și răi

inMMA-ul , unul dintre cele mai permisive sisteme de luptă și-a câstigat în mare parte notorietatea datorită promoției UFC (Ultimate Fighting Championship) și emisiunii  TV The Ultimate Fighter.

Luptătorii provin din diverse discipline de luptă, unii dintre ei au concurat la cel mai înal nivel, cum este cazul lui Rhadi Ferguson care a participat la Jocurile Olimpice din 2004, la Judo, alții , ca de exemplu Sam Hoger, au pus bazele unor cluburi de BJJ  în cadrul Universitatilor.

Totuși, în ciuda agresivității acestui sport, antrenamentelor dure și pericolului la care se expun, unii luptători un s-au limitat la viața din sala de sport, demonstrând că activitățile și performanțele intelectuale nu se opun celor fizice.

Spre surprinderea multora, nume cunoscute ale MMA la cel mai înalt nivel dețin diplome și certificări în domenii care nu au nicio legătură cu lupta în octogon.

A fost alcătuit un top 10 cei mai ‘destepti’ și ‘’rai’’ sportivi de MMA.

 

  1. Shane Carwin aka ‘’The Engineer’’

‘’Inginerul’’ Shane Carwin deține 2 diplome de licentă :una în Ingineria Mecanicii și una în Tehnologia Mediului, destul de surprinzător având în vedere cariera sportivă impresionantă.

În timpul liceului Shane a fost dublu campion national la Wrestling, iar aptitudinile lui pentru fotbal au fost de asemenea observate, fiind ales să joace în Senior Bowl. Totuși,  MMA-ul este sportul care i-a adus cel mai mare succes.

Carwin s-a impus în primele sale 8 lupte încă din prima rundă, și contrar asteptărilor nu a renuntat la meseria de inginer nici după ce a semnat contractul cu UFC.

  1.   Takeya Mizugaki

Originar din Japonia, Takeya a fost remarcat pentru stilul sau spectaculos de luptă, deși  a înregistrat și înfrângeri.

Si-a inceput cariera de luptător profesionist în tara lui natală în 2005. În perioada aceea MMA-ul începuse să ia amploare , astfel încat Takeya a luptat în Shooto și Cage Force chiar înainte de a absolví universitatea.

În paralel cu cariera de luptător profesionist, Takeya a continuat studiile și s-a licentiat în Inginerie Electrică.

Pe lângă palmaresul sau de 25 de lupte dintre care 16 victorii, Takeya a obținut titlul de campion la categoria Bantam în Cage Force și a primit premiul pentru World Extreme Cagefighting Fight of the Night  de două ori.

  1. Jeff Monson

Poreclit ‘’The Snowman’’, pentru că adversarii săi au spus despre el că este alb, compact și devine tot mai puternic și mai mare după fiecare meci, exact ca un bulgare de zăpadă. Jeff Monson este cu siguranta unul dintre luptatorii pe placul publicului.

Încă de la debutul său în 1997, Monson a obținut câteva titluri de campion la categoria grea, însă dacă nu s-ar fi bucurat de succes în sport, cu siguranță cariera lui ar fi arătat cu totul altfel.  Monson este licențiat în Psihologie și înainte de a imbrațisa în totalitate cariera de sportiv profesionist, el a lucrat ca Evaluator psihologic în situații de criză și consilier familial.

Monson a castigat notorietate și în afara ringului. Autodenumit anarhist, el a fost arestat după ce a pictat stâlpii clădirii Washington State Capitol cu mesaje anarhiste și anti-război.

  1. Rich Franklin

Fostul campion la categoria mijlocie Rich Franklin, poreclit ‘’Ace’’ datorită asemănării cu Jim Carey (Ace Ventura) și-a început cariera în MMA la vârsta de 25 de ani.

El și-a apărat cu succes titlul de campion de două ori, de asemenea  a primit  premiul de knock-out-ul serii și de două ori meciul sau a fost desemnată lupta serii.  El este și fostul campion IFC (International Fighting Championship).

Totusi, dacă nu ar fi văzut întâmplător un pliant care anunța un eveniment sportiv local, cel mai probabil lucrurile ar fi stat diferit.

Înainte de a deveni luptător profesionist de MMA, Franklin a absolvit Universitatea din Cincinnati și s-a licențiat în Matematică, apoi a obținut o diplomă de master în Pedagogie și a profesat ca profesor de matematică la liceul  Oak Hills din Cincinnati.

În 2006, primarul din Cincinnati a ales data de 21 Februarie ca fiind ziua Rich Franklin în onoarea sa.

  1. Terry Martin

Terry Martin și-a început cariera în MMA în 2002 și de atunci a înregistrat o serie de victorii importante împotriva unor nume cunoscute precum Chael Sonnen, Ivan Salaverry  și Jorge Rivera.

Succesul său este și mai impresionant având în vedere cât de diferită ar fi putut fi viața sa.

Originar din Chicago, Illinois, in 1996, la vârsta de 15 ani Martin a fost aproape ucis într-o confruntare dintre găști . După ce a fost împușcat în spate, picior și în piept, viitorul luptător și-a dedicat timpul educației, și a obtinut diplome în Psihologie și masterat în Psihologie Clinica.

În prezent, după ce s-a retras din viața sportivă, Martin se foloseste de notorietatea obtinută în urma carierei sale de luptător MMA pentru a convinge copiii din regiunile marginase sau defavorizate să își continue studiile, așa cum a făcut și el.

  1. Sam Hoger

Cunoscut ca ‘’Asasinul din Alaska’’, Hoger s-a evidentiat, în cadrul reality-show-ului  The Ultimate Fighter.

Tactica sa adesea ‘’Machiavelica’’ din timpul reality-show-ului nu i-a adus mulți fani în ring, însă în ciuda popularității scăzute, performanța sportivă a fost suficient de bună pentru a semna cu celebra promoție UFC.

Înainte de a participa la Ultimate Fighter, Hoger a absolvit Universitatea din Louisiana , unde s-a licentiat în Stiinte Politice.

În timpul studiilor, Hoger a pus bazele clubului de jiu-jitsu Brazilian al Universitatii, apoi a urmat masterul în Administrarea Afacerilor. În 2009 a deschis un club de MMA în Houston, Texas.

  1. Nick Denis

Nick Denis sau ‘’Ninja of Love’’ s-a retras în mod surprinzător din viața sportivă foarte devreme, la vârsta de 29 de ani. Originar din Canada, Denis s-a bucurat de titluri precum King of the Cage în campionatul Canadei la categoria cocoș, semifinalist în turneul  Sengoku și KO-ul nopții odată cu debutul în UFC.

Background-ul său academic a influențat decizia sa de a se retrage atât de devreme din sportul profesionist. Denis a obtinut o diplomă în Biochimie la Universitatea din Ottava.

După prima sa înfrangere în urma unui KO în fata lui Marlon Sandro din Mai, 2009, Denis a început să studieze efectele loviturilor la cap asupra sănătății sportivilor, și a fost  foarte surprins de impactul negativ al acestora. In urma studiilor sale, Denis a evidentiat impactul sever al loviturilor cumulate din timpul antrenamentelor și ale sparringurilor asupra creierului și a decis să se retragă când a observat ca el însuși prezenta anumite semne.

  1. Rosi Sexton

Luptătoarea britanică Rosi Sexton  se bucură de succes de mai bine de 10 ani și este pe locul 3 la 56.7 kg în topul  Unified Women’s MMA Rankings.

Palmaresul său este impresionant, ea are 13 victorii din cele 15 meciuri disputate.

Sexton a performat și în domeniul academic obtinând o diplomă în Matematică după absolvirea celebrului Trinity college din Cambridge, apoi o bursă pt cercetare în Informatică oferită de Universitatea din Manchester.

Rosie a continuat să imbine cariera sportivă cu studiile, astfel încât în 2010 a obținut o certificare în Osteopatie în cadrul Universitatii Oxford Brookes și în prezent lucrează ca osteopat în Manchester.

  1. Rhadi Ferguson

Rhadi Ferguson a debutat în MMA la 35 de ani, vârsta la care multi sportivi se retrag.

Totusi Rhadi nu era strain sporturilor de contact. Acesta este un fost judoka care a participat la Olimpiada de la Atena în 2004 la categoria grea.

Ferguson nu este singurul luptător de MMA din familia sa, acesta fiind varul legendarului Kimbo Slice.

În plus, Rhadi Ferguson a obtinut și centura neagră în jiu-jitsu brazilian, sport pe care l-a încercat inițial doar din dorința de a continua să învete.

Performanțele sale academice sunt de asemenea notabile, acesta obținând o licența în Inginerie mecanică  în cadrul Universitații Howard din Washington, în 2002 o diplomă de Master în Pedagogie în cadrul aceleiași Universități, iar în 2009 un premiu pentru Educație din partea Universității Capella.

 

  1. Seth Kleinbeck

Având în vedere porecla sa ‘’Mass Distruction’’, puțini ar crede ca Seth Kleinbeck este de fapt unul dintre cei mai educați luptători profesioniști de MMA .

Kleinbeck nu a fost atras de o carieră intelectuală din tinerețe, astfel încât s-a inrolat in Marina. Din motive medicale (avea platfus), el a fost nevoit să renunțe și s-a decis să continue studii.

Așa se face că porecla de ‘’Mass Distruction’’ a fost înlocuită cu cea de ‘’Doctorul’’, dupa ce Kleinbeck a absolvit Universitatea de Medicină din Arkansas, orașul său natal.

Întrebat de ce continuă să lupte în MMA, Kleinbeck a spus că îi place competi’ia, îi oferă motivație pentru antrenament.  Partea bună este că poate să fie propriul său cutman și medic !

În mod surprinzător, printre puținii luptători profesioniști din România, ne putem mandri și noi cu un doctor în cuscă.

Luptătorul Nicolo Bonati, medaliat cu argint la Campionatul Mondial de MMA amator de la Las Vegas în 2014, odată cu intrarea  în promoția DIVIZIA MMA, și-a schimbat și el porecla din ‚’The Handsome’ în ‚’’ Doctorul’’.

Categories
MMA

RELATED BY